Satılan tüm tutyalar, Çinko tutya alaşımları konusunda dünyanın en önemli standardı olan ABD Askeri Standartlarına uygun üretilmektedir.
A-18001K Askeri standardı, bilim adamları tarafından 50 yılı aşkın süreden beri devam eden çalışma ve deneyler sonucunda elde edilmiştir. 1950′li yıllardan öncesinde karina ve su altı eçhizelerini korumada kullanılan tutya tiplerinin pek de güvenilir olduğu söylenemez. Bu tür tutyaları kullanırken su altı kesiminde çok az korozyon problem yaşayan gemilere nazaran aynı özellikteki Çinko tutyayı kullanan benzer başka geminin ağır korozyona maruz kalması açıklanamıyordu. Müteakip çalışmalar gösterdi ki, bazı çinko tutyalar, zaman içinde üzerlerinde oluşan ince film tabakası nedeniyle göreceli olarak pasif duruma geçmekte ve akabinde elektrokimyasal olarak aktif kalamamaktaydı. Bu pasifleştirici film tabakasının ana etmenleri demir oksitlerdi ve bu demirin kaynağı ise element olarak imalat aşamasında Çinko’nun içinde bulunan demir idi.
Bu çalışmalar sonucunda Güvenilir bir Çinko Tutya’nın azami müsaade edilebilir demir oranı Yüzde 0.0014 olmalıdır. Bunun sonucu olarak ilk ABD Askeri Standardı , A-18001A, doğmuş oldu. Bu standart Bakır ve Silikon gibi bir kaç bozucu element’e de müsaade etti, fakat tutya alaşımındaki pasifleşmenin ana sebebi demir fazlalığı idi.Tutya Üreticilerinin bu standardı karşılayabilmeleri için dökümhanelerde en saf çinko ile çalışmaları gerekiyor ve bunu kirletmemeleri gerekiyordu. Bu o zamana ve hala da oldukça zor bir işlemdir.
Uzun yıllar boyunca metalürji uzmanları Süper Yüksek Kalite çinko’dan daha güvenilir ve işlemesi kolay bir alaşım arayışı içinde oldular. VE Çinkonun küçük miktarlarda alüminyum ve kadmiyum elementleri ile alaşım haline getirilmesi, oluşan alaşımdaki artabilecek demir oranını tolere ettiği keşfedildi. Böylece, Tutya standardı içindeki demir oranını yüzde 0.005′e kadar artıracak biçimde değiştirildi. .Bu yeni ve takip eden standardı karşılayan Çinko tutyalar esas olarak Çinko Oksit olarak adlandırılan ince ve yapışık bir film oluşturur. Bu film sürekli olarak tutya yüzeyinde deniz suyuyla temasta olan taze bir çinko alaşımı ortaya çıkaracaktır, böylece tutya sürekli olarak elektrokimyasal olarak aktif kalacaktır. Bu nedenle Çinko pasifleşmeyecektir. Bir Çinko tutyanın bağlı olduğu metal yapıya korozyon koruması sağlaması için yüzeyinde sürekli bir elektro kimyasal hareket oluşması gerekir. Halihazırda dünyanın en geçerli standardı olan bu ABD Askeri standardında tasdik edilmeden üretilmiş çinko tutyalar yukarıda bahsedildiği biçimde kirlenme riski taşıyacak ve takıldıkları metalleri korumayacaktır.
GALVANİK KOROZYON |
Galvanik Korozyon Çelik bir pervane şaftı ve bronz bir pervane gibi farklı metaller, deniz suyu gibi elektrolitik bir çözelti/sıvıya batırıldığında oluşur. Çinko, Var olan en zayıf (en az asil) metallerden biridir ve onu teknenizin Karinası, Pervanesi, Dümen yelpazesi ve/veya motorlarınıza uygun biçimde monte edilmesiyle, oluşacak korozyonun Çinko’da oluşması sağlanır. Bu nedenle bu tip tutyalara anot veya Kendini feda eden tutya anlamındaki İngilizce SACRIFICIAL ANODE denir.Tutyalarınızı periyodik olarak kontrol edin ve orijinal boyutunun %50′sine inen (veya blirli bir süre sonunda hiç işlemeyen.Eğer tutya belirli bir süre geçmesine rağmen hiç çalışmamışsa ya kalitesi düşüktür, ya da tutya oturma yüzeyinde iyi bir metal metale temas sağlanamamıştır) ) tutyalarınızı değiştirin. Galvanik Koruma uygulanmamış bir pervane şaftında oluşan pitingleşme. Fotoğraf Capt. David Rifkin (USN, Ret.) |
Korozyonun Yatırımınızı Yemesine Müsaade Etmeyin – Sunduğumuz Askeri Standart (Mil-Spec) tutyaları kullanın.
Resimde görülen bu düşük kaliteli Çinko Karina tutyası (Su Jeti ile yapılan Karina Temizliği Sonrası) , onu tamamen etkisiz kılan metal oksitler ile kaplanmıştır.Mil-Spec A-18001K standardında üretilen Çinko tutyalar üzerlerinde kabuk oluşmasına mani olarak, sürekli çinko alaşımının su ile temasta olmasını sağlar ve elektrokimyasal olarak aktif kalır..